29 de gen. 2012

Fair-Isle





Fair-Isle és una de les tècniques per a teixir amb més d'un color. També hi ha la tècnica Intarsia, però ja l'explicarem un altre dia...
Aquesta tècnica deu el seu nom a una illa del Nord d'Escòcia; tot i que originariament sols era per a referir-se als dissenys i patrons que es desenvolupaven en aquesta illa. Són dissenys de gran complexitat on es combinen dibuixos i sanefes tot alternant colors.


Com?
La tècnica Fair-Isle ens permet teixir amb dos colors alhora en la mateixa fila. No requereix cap coneixement nou excepte el punt dret bàsic (Knit stitch). A cada punt hi ha dos colors actius possibles. Un serà el que farem servir pel punt i l'altre estarà guardat i acompanyant darrera, esperant el seu torn segons el dibuix. Si esteu acostumats a ambdós estils de teixir: el Continental i l'Anglès, podeu aguantar cada llana amb una mà diferent. Tot i que també podeu fer servir un mateix estil i aguantar els dos fils de llana amb la mateixa mà però dits diferents. 






Llegir esquemes


Cada quadrat representa un punt i cada fila de quadrats una fila (com si es tractés de punt de creu). Cada quadrat està pintat del color corresponent. Si fem una peça amb agulles tubulars tot serà punt dret ( Knit stitch), però si usem agulles rectes, una fila serà punt dret i l'altre punt tonto, com faríem normalment. Això sí, cal continuar fent els canvis de color que marqui el gràfic.


Com evitar llaçades grans al darrera?
Normalment els patrons no tenen més de 3 o 4 punts seguits d'un mateix color, ja que sinó, la llana de l'altre color fa una llaçada darrera fàcilment enganxable per un botó, dit, arracada (us ho dic per experiència), etc... Sobretot cal anar en compte amb peces per nens petits!! Però hi ha un truc per a poder tenir la llana que no fem servir més enganxada a la peça. Quan tenim més de 5 punts seguits d'un color, cal creuar els fils per tal de que no es facin llaçades llargues. D'aquesta manera la llana que no fem servir anirà quedant enganxada a la roba esperant ser utilitzada.

Com evitar forats
Si treballem amb les dues llanes amb la mateixa mà, hem de tenir en compte de sempre agafar, en el moment del canvi de color, la llana que toca per sota de la que deixem. D'aquesta manera les llanes s'enllacen entre si i no hi ha  forats, això sí; es fa un embolic amb les llanes!!!
L'altre cas és si treballem amb una llana a cada mà. Cal respectar la mà de cada llana sempre i així evitarem nusos entre les llanes i també els forats en els canvis.


Llocs interessants sobre fair-isle
Llibres, blog, productes i fins i tot organitzen estades per aprendre fair-isle. Jamieson and Smith
Tot sobre teixir amb més d'un color, té una pila de videos i tutorials. Knitting in color
Ple de recursos, trucs i llista dels millors llibres. Fair Isle and Norwegian Knitting.
Web de l'illa d'on provenen els dissenys més autèntics. Fair Isle





2 comentaris:

  1. oooh! gràcies per tota la info! tinc moltes ganes de provar això del fair isle. de fet tinc ganes de provar moltes coses però em falta temps!

    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si... ja he vist que últimament estàs enfeinada amb dos petitons més, felicitats!!! Esperem veure noves coses aviat.

      Elimina